Ogoh boʻling: ushbu mahsulotlar erta qarishga sabab boʻladi

Foto: gastronom.ru
Ispaniyalik diyetolog Yelena De la Fuente “La Vanguardia” nashriga bergan intervyusida erta qarishga sabab boʻladigan mahsulotlarni maʼlum qildi.
Diyetologning qayd etishicha, spirtli ichimliklar, qovurilgan kartoshka, shakar hamda shakarli ichimliklar, tuz va margarinni haddan ortiq isteʼmol qilish natijasida kelib chiqadigan yangilanish jarayonining buzilishi hujayralarning erta qarishiga olib keladi.
Bunga esa transyogʻlar sabab boʻladi. Xususan, ular keyinchalik Alsgeymer kasalligini ham keltirib chiqarishi mumkin. “Agar juda ham yogʻli narsa yegingiz kelayotgan boʻlsa, margarin oʻrniga sariyogʻdan foydalanganingiz yaxshiroq”, deydi mutaxassis.
Spirtli ichimlikning zarari esa uning tanani suvsizlantirishi bilan bogʻliq. Bu yoʻnalishda olib borilgan tadqiqot shuni koʻrsatganki, koʻp miqdordagi spirtli ichimliklarni isteʼmol qilgan bemorlarning tanasida biologik qarishni keltirib chiqaradigan telomerlar sezilarli darajada qisqarib ketgan.
Tuz ham yosh oʻtganda salomatlikka yomon taʼsir qiladi. Buning oldini olish uchun esa tuzni tabiiy ziravorlar bilan almashtirish yaxshi samara beradi, masalan, yalligʻlanishga qarshi taʼsirga ega zarchiva bilan.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- Shavkat Mirziyoyev 30-iyun – Yoshlar kuni munosabati bilan o‘tkazilgan uchrashuvda nutq so‘zladi.
- Nodavlat oliy taʼlim muassasalari ustav fondini kamida 2 million AQSH dollari ekvivalentida shakllantirilishi shart – Vazirlar Mahkamasi qarori
- “Jasorat maktablari”ga oʻquvchilarni qabul qilish tartibi belgilandi
- Yetakchilar “Imorat” tarixiy-meʼmoriy majmuasiga bordi
- “Xalq soʻzi” bo'lim muharriri “Oltin qalam” mukofoti sohibi boʻldi
- Xiva shahrida Birinchi Oʻzbekiston-Ozarbayjon parlamentlararo forumi muvaffaqiyatli yakunlandi
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring