Miyani spirtli ichimliklar taʼsiridan himoya qiladigan tabiiy mahsulot topildi

Illyustrativ foto
Xitoyning Lanchjou universiteti olimlari qo‘tos suti spirtli ichimliklarni surunkali isteʼmol qilish oqibatlarini, jumladan, miya shikastlanishining asoratlarini yumshata olishini aniqladilar. Sichqonlarda o‘tkazilgan tajriba natijalari “Food & Function” jurnalida chop etildi.
Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, qo‘tos suti tanada yallig‘lanishni kamaytiradi, asab hujayralarini oksidlovchi stressdan himoya qiladi. Eng katta taʼsir mahsulotning yuqori dozalari berilganda kuzatildi.
Qo‘shimcha tajribalar shuni ko‘rsatdiki, qo‘tos suti nafaqat miyaga, balki ichakka ham yaxshi taʼsir qiladi. Mikrobiotaning tarkibini o‘zgartiradi, yallig‘lanish va depressiya bilan bog‘liq bakteriyalarning sonini kamaytiradi. Shu bilan birga, organizm asab tizimiga himoya taʼsir ko‘rsatadigan biologik faol moddalar darajasini oshiradi. Miyadagi yallig‘lanish jarayonlarida asosiy rol o‘ynaydigan TLR4 va NF-kB oqsillari faolligining pasaytaradi.
Tadqiqotchilarning fikriga ko‘ra, qo‘tos sutining taʼsiri uning ichak-miya o‘qi deb ataladigan taʼsiri bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin. Ushbu topilma hayvonlarda o‘tkazilgan tajribalarga asoslangan bo‘lsa-da, ular ushbu mahsulotning xususiyatlarini va uning odamlarning ruhiy va nevrologik salomatligiga taʼsirini o‘rganish uchun yangi yo‘llarni ochadi.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- “Bunyodkor” murabbiyi Sergey Arslanov vafot etdi
- Oʻzbekistonda dollar kursi pastladi
- Qondagi glyukozani pasaytirish uchun kechki ovqatlanishning ideal vaqti maʼlum boʻldi
- Sardobaning siri nimada?
- Kamchatka sohillaridagi kuchli zilziladan soʻng Oʻzbekiston Konsulligi vatandoshlarimizga murojaat qildi
- Buxorolik doktorant nimaning evaziga Prezident sovgʻasi – avtomobilga ega boʻldi?
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring