Miyani spirtli ichimliklar taʼsiridan himoya qiladigan tabiiy mahsulot topildi
Illyustrativ foto
Xitoyning Lanchjou universiteti olimlari qo‘tos suti spirtli ichimliklarni surunkali isteʼmol qilish oqibatlarini, jumladan, miya shikastlanishining asoratlarini yumshata olishini aniqladilar. Sichqonlarda o‘tkazilgan tajriba natijalari “Food & Function” jurnalida chop etildi.
Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, qo‘tos suti tanada yallig‘lanishni kamaytiradi, asab hujayralarini oksidlovchi stressdan himoya qiladi. Eng katta taʼsir mahsulotning yuqori dozalari berilganda kuzatildi.
Qo‘shimcha tajribalar shuni ko‘rsatdiki, qo‘tos suti nafaqat miyaga, balki ichakka ham yaxshi taʼsir qiladi. Mikrobiotaning tarkibini o‘zgartiradi, yallig‘lanish va depressiya bilan bog‘liq bakteriyalarning sonini kamaytiradi. Shu bilan birga, organizm asab tizimiga himoya taʼsir ko‘rsatadigan biologik faol moddalar darajasini oshiradi. Miyadagi yallig‘lanish jarayonlarida asosiy rol o‘ynaydigan TLR4 va NF-kB oqsillari faolligining pasaytaradi.
Tadqiqotchilarning fikriga ko‘ra, qo‘tos sutining taʼsiri uning ichak-miya o‘qi deb ataladigan taʼsiri bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin. Ushbu topilma hayvonlarda o‘tkazilgan tajribalarga asoslangan bo‘lsa-da, ular ushbu mahsulotning xususiyatlarini va uning odamlarning ruhiy va nevrologik salomatligiga taʼsirini o‘rganish uchun yangi yo‘llarni ochadi.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- Nilufardan Qobiljongacha... Qobuljon Rossiyada etnik nafrat tufayli vahshiylarcha oʻldirilgan birinchi bola emas
- Oʻrta Osiyodagi eng baland yangi yil archasi — Namanganda
- Yaldo tuni: Yerliklar bugun eng uzun tun va eng qisqa kunga guvoh boʻladi
- Dual taʼlim — yetuk mutaxassis tayyorlash kafolati
- Toshkent shahrida Markaziy Osiyo davlatlari va Koreya Respublikasi parlamentlari rahbarlarining III yigʻilishi oʻz ishini boshladi
- Poytaxtga avtomobillar kirishiga hech qanday taqiq yoʻq — Toshkent shahar hokimligi
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring