Saraton xavfini oshiradigan oziq-ovqat mahsulotlari reytingi tuzildi

11:47 16 Dekabr 2025 Ilm-fan
338 0

Illyustrativ foto

“Rosgosstrax” kompaniyasi Skandinaviya sogʻliqni saqlash markazi bilan hamkorlikda organizmga salbiy taʼsir koʻrsatadigan va saraton rivojlanishiga hissa qoʻshishi mumkin boʻlgan oziq-ovqat va odatlar reytingini tuzdi. Roʻyxatga mikrotoʻlqinli pechda tayyorlangan popkorn, energetik ichimliklar, qayta ishlangan goʻsht va tamaki mahsulotlari kirdi.

Mikrotoʻlqinli pechda bir necha daqiqada tayyorlanadi popkornning xavfi qadoq va xushboʻylashtirgichlarda ishlatiladigan kimyoviy moddalarda yotadi. Qadoqning ichki qatlami qizdirilganda, undagi moddalar allaqachon sintetik xushboʻylashtirgichlar bilan qoplangan yadrolarga singib ketishi mumkin. Bu kombinatsiya, organizmga singib ketganda, hujayralarga zarar yetkazishi va shu bilan saratonga olib keladigan jarayonlarni qoʻzgʻatishi mumkin. Popkornni qopqoqli tovada yoki mikrotoʻlqinli pechda yopiq shisha idishda pishirish yaxshidir.

Energetik ichimliklarda shakar, kofein va sunʼiy stimulyatorlarning yuqori miqdori tufayli ularning isteʼmoli yurak-qon tomir va endokrin tizimlariga sezilarli yuk tushiradi. Ularni muntazam isteʼmol qilish metabolizmni buzadi va immunitet tizimini zaiflashtiradi. Bu oxir-oqibat surunkali kasalliklar va saraton uchun zamin yaratadi.

Kolbasa va boshqa qayta ishlangan goʻsht mahsulotlari ham xavf tugʻdiradi. Ularga nitritlar va nitratlar qoʻshiladi: ular jozibali, ishtahani ochadigan rangni saqlab qolsada va mahsulotning saqlash muddatini uzaytirsada, qizdirilganda (qaynatilgan, qovurilgan yoki pishirilgan) ular kanserogen birikmalarga aylanadi. Mutaxassislarning hisob-kitoblariga koʻra, bu birikmalarni muntazam isteʼmol qilish oshqozon-ichak saratoni xavfini oshiradi.

Tamaki mahsulotlaridan foydalanish oʻpka saratoni rivojlanishida muhim rol oʻynaydi.

Sogʻlom turmush tarzini saqlash saraton kabi jiddiy kasalliklar xavfini sezilarli darajada kamaytirishi mumkin.

“Ovqatlanish saraton xavfiga taʼsir qiluvchi muhim omil hisoblanadi. Bu nafaqat sizning ratsioningizda maʼlum oziq-ovqat mahsulotlarining mavjudligi, balki ovqatlanish odatlaringiz, qayta ishlash va saqlash usullaringizga ham bogʻliq”, — deydi Skandinaviya sogʻliqni saqlash markazining onkologi Sergey Ivanov.

Tavsiya etamiz

Izohlar

Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?