Qarish jarayonini tezlashtiruvchi mahsulotlar maʼlum qilindi
Ispaniyaning Navarra universiteti tadqiqotchilari qarishga olib keladigan mahsulotlarni maʼlum qilishdi.
Bu haqda La Vanguardia nashri xabar bermoqda.
57 dan 91 yoshgacha boʻlgan 886 kishi ishtirok etgan tadqiqot davomida olingan maʼlumotlarga tayangan holda olimlarning aniqlashlaricha, ultra-qayta ishlangan taomlarning haddan ortiq isteʼmoli (kuniga uch martadan koʻproq porsiya) hujayralar telomeralarini qisqartiradi. Xromosomalar uchida joylashgan ushbu telomerlar, odatda, yosh oʻtgani sayin kamayib boradi, ammo ortiqcha ishlangan yeguliklar taʼsiri bu jarayonni deyarli ikki baravar tezlashtiradi.
Qayd etilishicha, gazlangan va alkogolsiz ichimliklar, qayta ishlangan goʻshtlar (kolbasa, gamburgerlar), sanoat pishiriqlari, sutli kokteyllar hamda pishiriqlar yoki tayyor pissa kabi taomlar ultra-qayta ishlangan oziq-ovqatlar hisoblanib, xushboʻy hamda rang beruvchi vositalar, emulsifikatorlar, konservantlar va boshqa qoʻshimchalarni oʻz ichiga oladi.
Tavsiya etamiz
Ko‘p o‘qilganlar
- Hokimlik Toshkentni “yuva boshladi“. Xoʻsh, suv sepish havo ifloslanishini kamaytiradimi?
- Yangilanayotgan Markaziy Osiyo: birlik, doʻstlik va hamkorlikning yangi bosqichi
- “Adabiyot va hayot”: Sultonboy Dehqonovning shaxsiy fotokoʻrgazmasi ochildi (+fotoreportaj)
- Nogironligi boʻlgan fuqarolarga 30 mln soʻmgacha foizsiz ssuda ajratiladi
- Kambagʻallikni qisqartirish: pul emas, aql-idrok va bilim muhim
- Oʻzbekistonda xotin-qizlarga nisbatan raqamli zoʻravonlikka barham berish boʻyicha 16 kunlik kampaniya boshlandi
Izohlar
Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?
Izoh qoldirish uchun tizimga kiring