Istanbul qishini isitadigan noyob turk ichimliklari haqida bilasizmi?

17:05 25 Yanvar 2024 Dunyo
496 0

Mishlen yulduzli restoranlar, koʻcha lazzatlarini oʻz ichiga olgan koʻp asrlik oshpazlik anʼanalari bilan Gastrociti Istanbul — sayyohlarga har kuni yangi narsalarni kashf qilish imkonini beradi. Oʻziga xos oziq-ovqat va ichimliklar madaniyati bilan mashhur boʻlgan shahar yilning istalgan vaqtida mavsumiy ichimliklar va mazali taomlarni taqdim etadi. Istanbulning anʼanaviy issiq ichimliklari esa qishning sovuq oylarida shahar taqdim etadigan gastronomik tajribalar orasida alohida oʻrin tutadi.

Salep va boza qishda Istanbulda tatib koʻrish kerak boʻlgan eng yaxshi ichimliklar qatoriga kiradi.

Salep — asrlarni bosib oʻtgan damlama
Quritilgan Anadolu orkide ildizlarining kukunidan tayyorlangan salep, ming yillar davomida isteʼmol qilinayotgan abadiy lazzatdir.

Ushbu mazali ichimlikning bugungi versiyasi Usmonlilar davrida paydo boʻlgan. Usmonli saroylarida asosiy mahsulot boʻlgan salep shifobaxsh xususiyatlarga ega, deb hisoblangan. XVII asrda koʻcha sotuvchilari bu anʼanaviy ichimlikni qishda sotishni boshlagan va qimmatbaho suyuqlikni katta chelaklarda koʻtarib, chinni stakanlarga quyib berishgan. Bugungi kunga qadar salep Istanbulda qish uchun zaruriy mahsulotga aylanib qolmoqda va uni shahar boʻylab topish mumkin.

Mashhur Marash muzqaymoqlarining muhim tarkibiy qismi boʻlgan salep kukuni sut va shakar qoʻshilib, qalinlashguncha yoqimli iforli va mazali ichimlikka aylanadi. Dolchin sepilgan bir piyola issiq salep sovuq kunlarda qulaylik va iliqlikni taʼminlaydi. Bundan tashqari, taʼkidlanishicha, muhim minerallar bilan toʻldirilgan ichimlik sogʻliq uchun ham foydali boʻlib, immunitetni oshiradi. Darvoqe, issiq salep Istanbulni kashf qilishda sizni energiya bilan taʼminlaydi!

Qayerda ichish kerak? Istanbulning eng yaxshi salep sotiladigan joylari Bosforning ajoyib manzaralarini ham taqdim etadi. Salepni Bosfor boʻyidagi mahallalardan birida, jumladan, Uskudar va Oʻrtakoʻyda tatib koʻrishingizni tavsiya qilamiz. Salep, shuningdek, shaharning goʻzal manzaralariga ega boʻlgan Per Loti va Chamlija tepaliklari kabi goʻzal joylarda ham bor.

Boza — qish kechalari uchun ajoyib maza
Istanbuldagi yana bir qishki ichimlik boza hisoblanadi. Barcha yoshdagi odamlarga yoqadigan boza achitilgan donli ichimlik boʻlib, odatda tariqdan tayyorlansa-da, makkajoʻxori, bugʻdoy va boshqa donlar ham ishlatilgan. Oʻtkir taʼm va zich qiyomga ega ichimlik ishtahani ochadi va tanaga issiqlik baxsh etadi. Usmonlilar davrida bozaxonalar odamlar toʻplanib, undan zavqlanadigan jonli ijtimoiy maskanlari edi. Qolaversa, boza sotuvchilar Istanbulda qish tunlarida koʻchada kezib yurishardi. Garchi bu anʼana keng boʻlmasa-da, hozir ham mavjud. Istanbulga kelganlar kechalari aylanib yurganlarida bozachilar tovushlarini eshitishi mumkin. Boza antioksidantlar va probiyotiklarga, shuningdek, immunitet tizimini mustahkamlashga yordam beradigan vitaminlar va minerallarga boy shifo beruvchi ichimlik hisoblanadi.

Qayerda ichish kerak? Tarixiy yarim oroldagi Sulaymoniya masjidi yaqinidagi Vefa mahallasi boza tatib koʻrish uchun eng yaxshi joy. Qishda boza muxlislari hududdagi mashhur boza doʻkonlariga toʻplanib, kirish joylarida uzun navbatlar hosil qiladi. Xohishga koʻra, boza dolchin yoki sariq noʻxat bilan bezatiladi.

Tavsiya etamiz

Izohlar

Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?

Ko‘p o‘qilganlar

Yangiliklar taqvimi

Кластер