BBC oʻzbek palovi haqida reportaj berdi

12:34 05 Mart 2019 Jamiyat
823 0

“Oʻzbeklarda koʻrdingmi osh, koʻtarma bosh degan ibora bor, - deya boshlanadi ushbu videolavha.

- Toshkentdagi osh markazi mushtariylar xuddi shunday qilish uchun kelishadi. Osh markazi - shaharning oʻziga xos goʻshasi. Erta tongdanoq oshpazlar beshta ulkan qozonda osh tayyorlashga kirishadilar. Har bir qozonga 50 kg.dan koʻproq guruch ketadi. Toshkent va Oʻzbekiston boʻylab bu kabi palov markazlari koʻp. Lekin, aytishlaricha, xuddi mana shu markazning palovi mazasi va miqyosiga yetadigani boshqa yerda topilmaydi. Birinchi qozondagi palov esa soat 11larga tayyor boʻladi. Keyin har soatda bittadan qozonni ochishadi.

Shu qadar koʻp miqdorda tayyorlangan boʻlsa ham, palov bir necha soatning ichida tugab ketadi. Bu yerda asosan ikki xil palov damlanadi. Birinchisi toshkentcha toʻy palovi. Ikkinchisi Fargʻona vodiysining devzira guruchidan qilinadigan palov. Aslida Oʻzbekiston boʻylab har bir xududning oʻziga xos alohida palovi bor. Samarqand palovi Buxoronikidan, Fargʻona palovi Xorazmnikidan, Toshkent palovi Surxondaryonikidan farq qiladi. Taniqli olim Karim Mahmudov oʻzbek taomlari haqida yozgan kitobida palovning 60 turi borligini aytib oʻtgan. Palov haqidagi iboraning ikkinchi qismini esa aytmay qoʻya qolaylik. Toshkentdagi osh markazi borib qolsangiz, u yogʻini endi mushtariylardan eshitib qolarsiz”.

Ushbu reportaj bilan ushbu havola orqali tanishishingiz mumkin:


Izohlar

Hozircha hech kim fikr bildirmagan. Balki Siz birinchilardan bo'larsiz?